Wonen

In het concept van LATT is nabijheid de basis. In de zorg voor iemand met ZEVMB is nabijheid essentieel. Om contact te maken, de ander te kunnen ‘lezen’ en een band te krijgen. LATT biedt nabijheid en ook de mogelijkheid om even afstand te nemen.

De essentie van LATT is een levensloopbestendige samenlevingsvorm, waarin de zorgintensieve (Z)EVMB-kinderen tegelijkertijd apart wonen én direct verbonden met hun familie.

In het LATT-concept zijn de familie en het (Z)EVMB-kind letterlijk buren met een directe verbinding tussen de woningen. De woning van de het (Z)EVMB-kind kan worden gezien als ‘kamer’ van de familie-woning of als ‘kamer’ van de leef-zorggroep. Als de deur naar de familiewoning gesloten is, is die geheel los van de zorg en niet anders dan elke andere ‘normale’ woning.

Het kind met (Z)EVMB moet als volwassene kunnen blijven wonen op deze plek, ook als de familie dat niet meer kan. Om die reden moeten ook enkele aparte woningen of kamers deel uitmaken van het plan. Deze eenheden zullen alleen aan de woongroep zijn verbonden, niet ook aan een familiewoning.

Deze aparte woningen kunnen ook dienstdoen om een jongere alvast bij LATT te laten wonen in afwachting van plek voor de familie, of om kinderen en ouders te laten kennismaken met LATT door logeeropvang of deeltijd wonen.

Het doel is om dit concept verder uit te werken samen met andere ouders en betrokken partijen. Het plaatje hierboven is een mogelijke uitvoeringsvorm van het idee, om een beeld te geven.

De doelstellingen van LATT:

Belangrijke uitgangspunten:

  • Levensloopbestendigheid betekent werken met professionals (wonen en zorg).
    De basis moet geborgd zijn als de ouders (tijdelijk) wegvallen.
      
  • Regie zoveel mogelijk in eigen hand.
    Mensen met (Z)EVMB- hebben vele problemen en kunnen deze, evenals hun behoeften, niet vertellen. Nabijheid en mensen die hen goed kunnen ‘lezen’ zijn cruciaal. Familieleden zijn ultiem nabij en in staat het kind goed te lezen. Om dezelfde reden is stabiliteit van (zorg)medewerkers om hen heen zo belangrijk, voor het geval de ouders (tijdelijk) wegvallen. De nabijheid en betrokkenheid (mantelzorg) garandeert maximale kwaliteit van leven voor deze kinderen. LATT stimuleert en ondersteunt het laagdrempelig geven van mantelzorg maximaal; ook als de ouders ouder worden.
     
  • Samenwerking, gelijkheid en deelname.
    Juist omdat de zorgvraag van iemand met (Z)EVMB vaak heel specifiek en verschillend kan zijn door de jaren heen, zijn samenwerking, gelijkheid en deelname belangrijke uitgangspunten.

Voorwaarden voor een goed leven

  • Goede medische zorg thuis, in nauwe samenwerking met artsen, paramedici en andere deskundigen.
     
  • Een volledig aangepaste woonomgeving waar alle benodigde hulpmiddelen aanwezig zijn.
     
  • Rust, regelmaat en nabijheid van vertrouwde personen. Mensen die niet kunnen praten, communiceren wel!
    Om hen te begrijpen en contact met hen te maken moet je hen heel goed kennen. Dit kost veel tijd en geduld. Het is daarom heel belangrijk dat er vaste, vertrouwde mensen in de omgeving zijn, die tijd hebben en die routine en nabijheid bieden. Dat betekent:
    • Kwaliteit van leven door kleinschaligheid, continuïteit en nabijheid.
    • Levensloopbestendige oplossing.
    • Wonen in een zo klein mogelijke groep, maar wel voldoende groot om 24/7 zorg te kunnen financieren.
    • Zorg door een zo klein mogelijk team.
       
  • Zinvolle, uitdagende, dagbesteding passend bij de mogelijkheden en het energieniveau.
    Ieder mens wil zich ontwikkelen, hoe minimaal de mogelijkheden hiertoe ook zijn. Elke nieuwe vaardigheid, hoe klein die voor gezonde mensen soms lijkt, is een belangrijke stap vooruit en leidt tot meer kwaliteit van leven.
    Het combineren van dagbesteding en wonen maakt vaste bezetting makkelijker. Zo kunnen zorgmedewerkers de jongeren sneller en beter leren kennen. Jongeren zien minder verschillende gezichten.

Maak een website of blog op WordPress.com